Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

Çorum'un geleneksel lezzetleri

Çorum Leblebisi: Çorum’un meşhur sarı leblebisi kuru nohuttan yapılıyor. Nohutun leblebiye dönüşmesi ise bir buçuk aylık bir emeğin ürünü. Tek kavrumluk leblebiler çuvallardan tenekelere, oradan leğenlere dolduruluyor. Odun ateşi ile yeterli sıcaklığa ulaşan fırınlara aktarılan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanı üstünde satışa sunuluyor. Yörede yetişen nohutun iriliği ve leblebiye dönüşümü haklı bir üne sahip. Aslında altmışlı yıllardan sonra bölgede yetiştirilen nohut artık leblebi üretimine yetmemeye başlamış ve başka bölgelerden nohut getirilmiş ama buna rağmen “Çorum Leblebisi” ününden bir şey kaybetmemiş. Bunda, kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne ulaşan kavurma işlemlerindeki beceri önemli rol oynamış. Leblebi yapmak için öncelikle ateş tuğlası, kerpiç, tava ve karıştırıcıdan oluşan bir kavurma ocağı gerekiyor. Kullanılacak odunların da iz yapmayan cinsten olması önemli. Eleme işleminden geçirilen nohutlar önce boylarına göre ayrılıyor. Birinci kavurma işleminden sonra nohutlar sıcak olarak çuvallara doldurulup iki gün dinlendiriliyor. İkinci kavurmadan sonra da iki gün dinlendirilen nohutlar kuru bir yere serilerek 15-20 gün daha bekletiliyor. Nohutlar üçüncü kavurmadan önce nemlendirilip bir kez daha bir gün süreyle çuvallarda bırakılıyor. Nihayet üçüncü kavurmada nohutların kabukları ayrılıyor. Leblebinin acılı, tuzlu, karanfilli ve diğer çeşitlere dönüşmesi bu son kavurma işleminden sonra gerçekleşiyor. İmalat sürecinden de anlaşılacağı gibi; bu kadar bilgi, zahmet ve eşsiz lezzet, Çorum Leblebisi’nin ününün yıllar öncesinden bugünlere taşınmasında en önemli neden.

Çatal Aşı: Tencereye yağ konur. Soğanlar ince ince kıyılıp pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra nane ve biber eklenir. 3 su bardağı su kaynamaya başlayınca mercimek ilave edilir. 20 dakika kaynayınca 3 bardak daha sıcak su ilave edilip yarma 20 dakika kadar kaynatılır ve sonra da tuzu eklenir. Ateşi kısılır. 10 dakika daha kadar kaynadıktan sonra servise hazırdır. Bu, Çorum ve çevresinde yapılan geleneksel bir yemektir; çoğunlukla turşu ve yeşil soğanla servis yapılır. Yörenin bir nevi acil durum yemeğidir.

Fakir Baklavası: Bayat ekmek dilimleri çırpılmış yumurtaya bulanır, tavada kızartılır. Kızaran ekmek dilimleri bir tepsiye dizilir. Üzerine su ve şekerin kaynatılmasıyla hazırlanan sıcak şerbet gezdirilir. Adı üstünde Çorum usulü “fakirin baklavası” işte.