Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

Kapadokya Geleneksel Tatlar

Kapadokya Geleneksel Tatlar

Kapadokya yöresinin zengin lezzet seçeneklerini sıra dışı kılan unsur, peri bacalarına oyularak yapılmış lokanta, bar ve gece kulüplerinin gizemli atmosferi. Yörede ne yerseniz yiyin, peri bacalarının içinde oluşturulmuş gerçeküstü dünyaya hayran kalacaksınız.

 

Kapadokya, zengin bir mutfağa sahip. Türkiye’nin her yöresinin özgün tatlarını taşıyan yemeklerden çok mekanlar ilginizi çekecek. Bir çağlar öncesi filmin gerçeküstü dekorunu andıran peri bacalarının içine oyularak yapılan barlar ve restoranlar büyüleyici. Testi Kebabı yörenin spesiyalitelerinden. Fakat Kapadokya’ya gidince mutlaka yapmanız gereken şey, yöre üzümlerinden elde edilen şarapların tadına bakmak. Kayalara oyulmuş peri bacalarından oluşturulmuş bar ve restoranlarda nefis şarapların tadına bakacak, atmosferin zenginliği karşısında şaşıracaksınız.

Kapadokya’da uğramadan geçilmeyecek merkezlerden birisi de Avanos. Bunun iki nedeni var. İlki, Kızılırmak'ın kendine has çamurundan yapılan ve başka hiçbir yerde bulamayacağınız çanak, çömlek alışverişi. İkinci neden ise yemek. Özellikle de güveçte kuru fasulye. Yörenin kendine özgü baharatlar ve pişirme tarzıyla yapılan bu kuru fasulye güveci mutlaka tatmalısınız.

Ürgüp halkının bir kısmı 1700'lü yıllarda Osmanlı sarayında çalıştığı için, sarayın kültürü, nezaketi-örf ve adetleri ve yemekleri, nohutlu yahni, zerdeli pilavı, mantı, ayva ve elma dolması, kayısı yahnisi, aside, bulamaç, tandır fasulyesi bölgeye getirilmiş. Ancak bugün bu yemekleri bulabilmek neredeyse imkansız gibi... Yine de bu geleneğin izlerini taşıyan hünerli aşçıların yemeklerini çok beğeneceksiniz.

 

Nevşah

Nevşah, Kapadokya bölgesinde yetişen “Emir” üzümlerinden elde edilen önemli Türk şaraplarından biri. Kapadokya yöresinin volkanik yapısından kaynaklanan tüflü toprağının belirgin etkilerinin tat ve kokusuna taşıyan Emir’den üretilen Nevşah, bu üzümün tüm varyetal özelliklerini belirgin bir şekilde yansıtan sek bir beyaz şarap.